Certyfikatów ekologicznych na rynku mamy niezliczoną ilość, przez co coraz mniej zwracamy na nie uwagę. Powinniśmy poznać te najważniejsze, które naprawdę dają gwarancję ekologicznego wytworzenia produktu.
Fair Trade- Sprawiedliwy Handel
Bardzo charakterystyczne logo Fair Trade umieszczane jest na produktach, które przestrzegają zasad sprawiedliwego handlu. Oznacza to, że produkt pochodzi bezpośrednio od producenta- rolnika i stworzony jest zgodnie z ekologicznymi zasadami uprawiania ziemi. Finalny produkt nie przechodzi przez licznych pośredników czy wielkie koncerny, dzięki czemu producent otrzymuje godziwą zapłatę, dzięki której dalej może tradycyjnymi metodami wytwarzać wartościowe jedzenie. W Fair Trade ważne jest również przestrzeganie praw człowieka, niedopuszczanie do niewolniczej pracy dzieci i godne zarobki.
Znak Rolnictwa Ekologicznego
Certyfikat ten nadawany jest przez Unię Europejską od wielu lat. Taki znak na produkcie informuje nas, że zastosowano wszystkie elementy ekologicznych upraw i hodowli. Jeśli chodzi o hodowlę to zwierzęta rosną wraz z poszanowaniem ich dobrostanu a karmione są oczywiście naturalnymi karmami. W przypadku roślin producenci muszą dbać o glebę, nie dopuszczać do jej erozji, a także nie mogą stosować żadnych modyfikacji genetycznych. Mogą stosować nawozy, ale tylko pochodzenia naturalnego zatwierdzone przez Unię Europejską.
Rainforest Aliance
Wielu osób kojarzy to charakterystyczne logo z żabą, ale nie zdaje sobie sprawy, co ono tak naprawdę oznacza. W ostatnich latach degradacja lasów deszczowych jest jednym z największych problemów ekologicznych. Ten znak na produkcie mówi konsumentom, że przy powstawaniu w żaden sposób nie ucierpiało dobro lasów deszczowych. Najczęściej takie oznaczenie znajdziemy na elementach drewnianych czy papierze.